
Ünlü sanatçıların, düşünürlerin ve bilim insanların eserlerini veya fikrilerini gördüğümüz hayran kalabiliyoruz. Sonrasında ise bunu nasıl yaptığını, ilk fikri nasıl bulduğunu, nasıl zaman bulabildiğini düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Bazen bizde onlar kadar olamasa da kendi zamanımızı olumlu yönde verimli kullanmak isteriz. Bu yazımız ünlü sanatçıların ve bilim insanlarının zamanı verimli kullanma sırları neler, bu sırlardan kendimize ne almalıyız; bunları içerecek.
Her sanatçı ve düşünürün tabi ki kendilerine özgü zamanı verimli kullanma teknikleri vardı. Yaşadıkları zamana, mekana veya hayatlarına bağlı olarak her zaman o ana en uygun teknikleri deneyerek bulmuşlardır. Biz genel olarak örnekler vererek fikir alabileceğiniz zamanı verimli kullanma sırlarını göstereceğiz.
Ünlü Sanatçıların ve Bilim İnsanlarının Zamanı Verimli Kullanma Sırları
Öncelikle eğer bu yazıyı okumaya devam ediyorsanız zamanı verimli kullanmak için bazı temel şeyleri bilmeniz gerek. O an sizi dinlendirmeyecek, kafanızı oluk olmadık meşgul edecek veya size hiçbir katkısı olmayan eylemlerden uzak kalın. Eğer zamanınızı verimli kullanmak istiyorsanız bu yazımızda saatlerce İnstagram gönderilerine bakmak ile ilgili hiçbir teknik vermeyeceğiz, haberiniz olsun.
Uyku Düzeni
Normal bir insanın uyku vakti gününün en az 1/3’ünü alıkoymaktadır. Bu 8 saat uykunun ise %80 %90’ı ise insanın dinlendiği değil uykudan keyif aldığı kısımdır. Bazı bilim insanları ise gün içerisinde ve uykudan maksimum verim alabilmek için bazı yöntemler denemiştir. Çok eski zamanlarda ünlü düşünürlerin de kullandığı bir yöntemi Davinci, Nikola Tesla ve Thomas Edison gibi isimlerde kullanmıştır.

Bu yöntem ile uykudan maksimum verimi alarak günde sadece 1.5 saat uyumak mümkün olabiliyor. Bu yöntemi uygulamakta gerçekten kolay değil. Yöntem günde aynı aralıklarla 6 defa sadece 15 dakika uyumakla toplamda 1.5 saat uyumayı içeriyor. Bilimsel yönden de o ilk 15 dakika vücudu dinlendirirken 15 20 dakika sonrasında vücut 90 dakikalık RAM döngüsü içerisinde keyif uykusu çekmeye başlıyor. RAM döngüsü ise bilimsel bir terim az sonra sizin için vereceğimiz linkten tüm ayrıntılara ulaşabileceksiniz.
Tabi her ünlü bilim insanı bu tekniği kullanmaz. Ancak genel olarak çoğu başarılı kişi gün doğumuyla kalkıp 5 6 saat verimli çalışarak günün geri kalanını ise ilham almak, spor yapmak gibi aktivitelerle geçirmekte. Tabi bunlara hiç uymayan Pablo Picosso gibi kişilerde öğlen civarında kalkıp aralıksız 5 6 saat çalışarak gece hayatına geçer. Sabaha karşı uyur ve yine öğleden sonra kalkar.
Sizin en verimli uyku tenkiğinizi bulmanız içinde bilimsel yöntemlerle anlanttığımız bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Dinlenmek ve Odaklanmak
Az önce de bahsettiğimiz 5 6 saat aralıksız çalışmada dahi çok kısa molaları vererek maksimum odağı sağlamak önemli. Bu odağı sağlamak için çalışma ortamınızda dikkat dağıtıcı, sizi alıkoyacak bir şeyin olmaması şart. Normal bir insanın odağı ise yaklaşık 30 dakika civarıdır. Onun için odağınızın dağılma noktasında 5 dakikalık küçük molalar vermek sizi saatlerce kesintisiz çalışmanıza imkan sağlayacak.

Odaklanmak dedik ve dikkat dağıtıcı unsurları kaldırmak dedik, şu örneği de vermek gerek. Elektriğin babası olarak geçen Nikola Tesla’nın özellikle karanlıkta çalıştığını biliyor muydunuz? Sadece çalıştığı konuya odaklanmak için odanın perdelerini kapatan Tesla sadece fırtınalı ve kötü havalarda perdeyi açardı. Bunun gibi birçok farklı örnek vermekte mümkün. Sizin kullanabileceğiniz en mantıklı verimli çalışma yöntemini ise bu yazımızda ayrıntılı olarak anlattık. Ayrıca eğer çok fazla dikkatiniz dağılıyorsa önerdiğimiz çözümlere de buradan ulaşabilirsiniz.
İlham Almak ve Spor
Bilim insanlarının ve sanatçıların günlük rutinlerinden de bahsetmemiz gerek. Dediğimiz gibi uyku düzeni erken kalkmak olan kişiler kesintisiz 5 6 saat çalıştıktan sonra bazı ilham verici ve rahatlatıcı etkinlikler yapmaktalardı. Çoğu uzun bir yürüyüşe çıkar veya spor yapardı. Birçok kişi ise yaptığı meditasyonlar sayesinde ilham alıyorlardı. Örneğin ünlü besteci Igor Stravinsky 15 dakika kafasının üstünde amuda kalkarak meditasyon yapmaktaydı.

İlham çoğu kişi için değişen bir kavramdır. Örnek vermek gerekirse ise ünlü yönetmen David Lynch öğle yemeklerinde en az 4 en fazla 7 bol şekerli kahver içerdi. Akşama doğru ise çikolatalı milkshake içerdi. Bunun sebebi olarak ise kan şekerinin arttığında ilham geldiğini söylerdi. Bir diğer farklı eylem ise Beethoven‘dan. Beethoven çalışmalarından sonra elinde kalem kağıt ile uzun bir yürüyüşe çıkar ve her zaman bu yürüyüş arasında aklına bir şarkının geldiğini söylerdi.
Tabi o kadar ilhamdan bahsettik bu ilhamın ve odağın baş rollerinden biri ise kahve. Mesela Davir Lynch şekerli de olsa kahve içerdi dedik. Beethowen ise her gün 60 kahve çekirdeğini sayarak kahvesini yapar ve kahvaltıda sadece kahve içerdi. Farklı bir örnek vermek gerekirse de ünlü fransız edebiyatçı Honoré de Balzac, günde 50 fincana kadar kahve içmekteydi.
Evet eğer bu yazımızdan ilham alabildiyseniz yazı içerisindeki verdiğimiz linklerden konuyu daha teknik olarak ele alabilirsiniz. Ayrıca bu maddelere dikkat ederek zamanınızı nasıl verimli kullanacağınızı bir oturup düşünmekte yarar var.