Teknoloji hızla gelişmekte, işlerimizi daha hızlı ve kolay yapmaktayız, yeni çıkan akıllı cihazlar bize her ne kadar faydalı olsa da yanında bazı olumsuz durumları da yanında getirmekte. Bunlardan en önemlisi ‘teknolojik bağımlılık’ bunu gerek çocuklar da gerekte yetişkinlerde yaşamaktayız. Bu sorun ile ilgili uzmanlar tarafından önerilen bazı alıcak önlemler şunlardır:
- Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirin, akran grupları içerisinde sosyalleşmesini sağlayın.
- Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin.
- Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, onları bir araya getirecek aktivite planlayın.
- Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın.
- Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin.
- Uzun süreli bilgisayar kullanırken kendinizi veya çocuğunuzu engelleyemiyorsanız mutlaka uzman yardımı alın.
Teknolojik bağımlılık arttıkça yanında obezite, hareketsizlik, uyuşukluk, gerginlik gibi sorunları yanın da getirmekte.Bir diğer konu ise ‘güvenlik’, 400 milyon internet kullanıcısı olduğu tahmin edilmekte gerek sosyal medya ( kredi kartı num., e posta, şifre vb ) alışveriş internet üzerinden yapılmaya başlandı bilgilerimizi casus yazılımlardan korumamız için bazı güvenlik tedbirleri alınması gerekmekte:
- Güncel bir antivirus yazılımı kullanın.
- Bilgisayar veya akıllı cihazınızın güvenlik duvarını aktif edin.
- İşletim sistemlerini güncel tutun.
- Gezindiğiniz tarayıcı üzerindeki link adresini kontrol edin (gov,edu,org,com,mil…)
Teknolojinin verdiği bir diğer sorun ise cihazların yaymış olduğu ‘radyasyon’ biz hiç farkında bile olmadan vicudumuz ile radyasyon(alfa,beta,gama…gibi ışınlar) vücudumuz ile tepkimeye girerek bizi olumsuz etkilemekte bu etkileri azaltmak için bazı tedbirker alınmalı:
- Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya kapalı tutunuz ya da fişten çıkarınız. Çünkü cihazlar ”stand by” konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik yaratıyor.
- Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösteriniz ya da ekran filtresi kullanınız, mümkünse plazma ekran tercih ediniz.
- Ekonomi (halojen ve flüoresan) lambaları okuma lambası olarak kullanmamaya özen gösteriniz.
- Dinlendirici bir uykuya geçmek için en ideal koşulun yatak odasında TV ve bilgisayar bulundurmamak veya bu cihazların tamamen kapalı konumda olmasını sağlamak olduğunu hatırlayın.
- Elektrikli battaniyeyi yatağa girmeden kapatınız.
- Elektrikle çalışan radyolu çalar saatleri başınızdan mümkün olduğunca uzakta tutunuz, mümkünse pille çalışanlarını tercih ediniz.
- Güçlü elektromanyetik alanlar pineal bezden melatonin salgılanmasını etkiler. Saç kurutma makinesinin manyetik alanı yüksektir, bu nedenle sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanınız.
- Yatak odasında başucunuzdakiduvarla komşunuzda bir elektronik aletin bitişik durmamasını sağlamaya çalışınız.
- Cep telefonlarını sohbet amaçlı kullanmayınız. Cep telefonunuz kullanmadığınız sürede mümkünse kapalı olsun.
- Cep telefonu kullanımının beyin aktivitesinde etkili olduğu gösteren çalışmalar var. Çocuklarda sinir sistemi ve başın gelişimine devam ediyor olması dolayısıyla, çocukların ve gençlerin yetişkinlerden daha çok risk altında olduğu bir gerçektir. Bu nedenle 16 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmamaları, kullanmalarının zorunlu olması durumunda ise günde 10 dakikayı geçmemeleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilmektedir.
- Cep telefonu kullanırken kesinlikle kulaklık kullanınız. Cep telefonunu açıksa kendinizden en uzak mesafeye bırakınız. SAR
- Dizüstü bilgisayarlar (LCD ekran) şarjlı kullanıldığında düşük EM alana sahiptir, uzakta şarj ediniz.
- Fotokopi makinelerinden (yüksek manyetik alan) en az 50 cm uzakta durunuz.
- Elektrikli tıraş makinesinimümkünse şarjlı kullanmayı tercih ediniz.
- TV ekranlarından (ön ve arkasından) en az 2 m uzakta bulununuz.
- Elektrikli daktiloları kullanmadığınızda fişten çıkartınız.
Bu önlemleri alarak teknolojinin verdiği zararlardan bir nebze kurtulmak mümkün.
Mehmet Enes Yaylak
26.08.2015
Harika bir makale, bilgilendirme icin cok tesekkurler.
Yazmak bizlerin işi patron :D
O zaman dogru yerdeyiz :)