
Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı bir şekilde tutmak için bazı önerileri ve püf noktaları uygulamamız gerekiyor.
Ramazan ayında oruç tutmak için uzmanlar sağlı bir birey olmanız gerektiğini vurguluyor. Her ne kadar dinin gerekliliği olsa da hamile, yaşlı ve ağır hastaların oruç tutması önerilmiyor. Çünkü bu grupta yer alan kişilerin oruç tutması kendine eziyet etmesi anlamına geliyor. Üstüne bir de sağlık durumları daha da kötüleşme ihtimali ile karşı karşıya kalıyor. Ramazan ayında oruç tutarken tamamen sağlıklı bir insan bile bazı noktalara dikkat etmediği takdirde sağlıklı bir ramazan dönemi geçiremiyor. Ramazanda sağlıklı oruç tutmak için dikkat edilmesi gerekenler;
Mutlaka Sahur Yapın
Çoğu kişi ramazan ayında uykusundan feragat etmemek için sahura kalkıp kahvaltı yapmıyor. Ama uzmanlar sağlıklı bir oruç için mutlaka sahur yapmak gerektiğini vurguluyor. Sahurda yiyeceğiniz yiyecekler ve içecekler gün içerisinde açlığınızı daha iyi bastırıyor. Sahurda tükettiğiniz yiyeceklerin ise tok tutma oranlarının yüksek olmasına dikkat edin. Protein ve lif açısından yüksek olan besinleri sahurda tüketebilirsiniz. Örneğin sahurda protein açısından zengin peynir, süt, yumurta ve elma gibi yüksek lif oranına sahip yiyecekleri tüketirseniz daha kolay oruç tutabilirsiniz.

Orucu Hurma, Zeytin İle Açın
Orucunuzu açarken direk suyu elinize alıp 2-3 bardak içmeyin. Bu mide sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Direk su içmek mide ve baş ağrılarına neden olabilir. İftarda oruç açarken hurma ve zeytin tercih edin. Hurma ve zeytin kalori açısından düşük olduğu gibi mideyi yemeğe hazırlamak için oldukça iyi bir tercih olacaktır. İftar ve sahur arasında mutlaka en az 1.5 litre su tüketmeye özen gösterin. Ramazan ayı bu dönemlerde sıcak havalara denk geldiği için sıvı tüketimi oldukça önemlidir.

Kilonuzu Koruyun
Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için dikkat edilmesi gereken en önemli konu kilodur. Ramazanda gece geç saatte sahur yapıldığı ve iftarda çeşit çeşit yemek tüketildiği için kilo almak kaçınılmazdır. İftarda tükettiğiniz yemeklerin çok fazla yağlı, tuzlu, hamurlu olmamasına özen gösterin. İftardan hemen son tatlı tüketmeyin. Sindirime yardımcı olacak bir içecek içip midenizi en az 1 saat dinlendirdikten sonra tatlı tüketebilirsiniz. Aksi takdirde hızlı ve dengesiz bir kilo artışı yaşanacaktır.
