
Geçtiğimiz yazılarımızdan birinde rüyalarımızı neden hatırlamıyoruz, sorusunun cevabını bilimsel araştırmalarla açıklamıştık. O konuda da önem gösteren husus rahat ve verimli bir uyku çekmekti. Peki gelin rahat ve verimli bir uyku için neler yapılmalı, görelim.
Rahat ve Verimli Uyku
“Nasıl rahat ve verimli uyku çekilir“‘den önce rahat ve verimli uykunun tam bir tanımını yapmak gerekir. Çoğu kişi uzun saatler uyuyunca dinlendiğini az uyuduğunda yorgun kalkacağını düşünür. Aslında bu tam anlamıyla böyle değildir. Uykunun iki temel kısmı vardır, dinlenme ve keyif evreleri. Uzun uykunun bir kısmı dinlendirirken bir kısmı sizi daha çok yorar. Çok kısa olmamak şartıyla az uyuduğunuzda tam verimi sağlayabilirseniz güne yüksek enerjiyle başlayabilir gereksiz uykuyla ne yorulur ne de zaman kaybetmiş olursunuz.

İş, okul ve günlük hayatımızda birçok sorumluluğumuz var. Gün içerisinde ilgilendiğimiz işler neticesiyle yoruluyor ve neredeyse kendimize ayıracak zamanımız çok olmuyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise hem fazla uyuyarak zaman kaybetmek hemde verimsiz uyuyarak günü verimli ve efektif geçirememek. Eğer bu sorunlara veya benzerlerine sahipseniz gelin yazımıza devam ederek nasıl verimli uyku uyunur onu görelim.
Rahat ve Verimli Bir Uyku İçin Neler Yapılmalı?
Vereceğimiz bilgilere öncelikle bir röportajdan başlamak istiyorum. Genel olarak çok net bir konu olmadığı için konunun uzmanlarının vereceği bilgiler hayati önem taşıyacaktır. Geçtiğimiz yıllarda BBC News tarafından düzenlenen bir röportajın konuğu Nick Littlehales‘di. Nick, Manchester United, İngiltere milli takımı gibi önemli takımlarda görev almış bir uyku uzmanı. Nick, futbolcuların uykularını ve günlük çalışmalarını en verimli halde geçirmeleri için çalışmalara yapıyor. Bizde onun bu konu hakkındaki tecrübelerini ve bilimsel açıdan yorumlayarak size aktaracağız.

Ünlü uyku uzmanı Nik’in en önemli maddesi uykularımızı REM döngüleriyle ölçmek oldu. Rem döngülerinin ayrıntılı anlatımını bu yazıda bulabilirsiniz biz yine de kısaca açıklayalım. REM döngüleri, uyku halinde devamlı gerçekleşen hızlı göz hareketlerinden oluşan periyotlarıdır. Bir REM döngüsü 3 evreden oluşacak şekilde toplam 90 dakika sürmektedir. Aslında bu 90 dakika içinde REM harici NREM dögüsü yani yavaş göz hareketleri de bulunmaktadır. Bu iki döngü toplamda 90 dakikayı oluşturur ve bu süreçte beden ve zihin rahatlar, dinlenir.
Yukarıda NREM ve REM döngülerini açıkladık. Bunun sonucunda ise uykumuzu saatlerle değil bu döngülerle ölçmemiz gerek. Bilimsel çalışmalarda en verimli uyku saat 8 saat denilse de siz uykuya daldıktan itibaren toplamda 5 REM döngüsü yetişkin bir insan için tam verim sağlamaktadır. 5 rem döngüsü ise toplamda 7.5 saat yapmaktadır.

Bunun yanı sıra uyku sürelerinizi günlük değil haftalık planlayın. Dediğimiz gibi günde 5 rem döngüsünü hesaplarsak haftada 35 rem döngüsü olacaktır. Siz gece boyunca sadece 2 REM döngüsü yani 3 saat uyuyabildiniz diyelim. Ya gün içerisinde 1’er rem döngüsü uygulamayı deneyin yada diğer günlerde 1’er REM döngüsü fazla uyuyun. Toplamda ise haftalık 35 döngü sizin için günleri ve haftaları dinç ve zinde tamamlamanızı sağlayacaktır.
Tam saatinde alarm kurmayı da unutmayın. Eğer REM döngünüzün sonuna gelecek şekilde alarm kurarsanız çok rahat ve dinç kalkarsınız. Yani 6:30 da kalkmanız gerekse geri sayım ile 11 de yatarak tam 5 döngüyü tamamlayıp 6:30’da ki alarmınıza rahatça kalkabilirsiniz. Bu sayede ardı ardına 10 adet alarm kurmanız da gerekmez.
Belki bu yazıya gelirken yatmadan önce yemek yememek, rahat ortam oluşturma gibi yollar düşünmüş olabilirsiniz. O yollar içinde bu yazımızı okuyabilirsiniz.