
M.Ö. 250 yıllarında, kâğıdın keşfedilmesi ile birlikte ortaya çıkan ve alet kulanılmadan, zeka ve sabır ile yapılan bir sanat türüdür. Genç yaşlı ayrımı olmaksızın, tüm yaş gruplarının yapabileceği origami, aynı zamanda özel bir mekan da gerektirmez ve ele alınan bir kağıt parçasıyla hemen başlanabilir.
Malzeme derdi olmayan ve bazen de çok kısa zaman aralıklarında yapılabilen origami, zeka ve el becerisini geliştirmektedir. Bu yüzden de Japonya’da okullarda ders gibi işlenir. Ellerin kontrolüne dikkat edilmesi gereken origamiyi, ebeveynler de çocuklarıyla yapabilir.
Her ne kadar kağıdı keşfeden Çinliler olsa da, origami Japonlar arasında yayılmıştır ve onların kültürüne girmiştir. Ayrıca eski Japonya’da özel günlerde ve saray süslenilmesinde kullanıldığı için saygın bir sanattır. Genel olarak, kesme ve yapıştırma gibi şeyler pek kabul görmez ve elle yapılan origami sevilir.
Origami Nasıl Yapılır?
Genelde kare şeklinde tek bir kağıtla yapılır ve kağıt katlanmaya başlanır. Ardından da şekil verilir ve farklı katlama şekilleri uygulanır. Origami, tesadüfi bir sanat değildir. Dolayısıyla daha önceden hazırlanmış talimatlara bakarak da figürler çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla, yeni başlıyorsanız internette yer alan dökümanlara bakıp basit figürlerle başlayabilirsiniz.
Origami Çeşitleri
Klasik origami, modüler origami, ıslak origami, modern origami ve pop-up origami gibi çeşitli türler bulunmaktadır.