Domuz Gribi - Nedir ? Nasıl bulaşır? Belirtileri ve önlemleri nelerdir ?

Domuz gribi Hayvanlardan insanlara bulaşan SIV virüsünün bir alt turu olan H1N1 ‘ a verilen isimdir. Domuzlarda görülen virüse çok benzediği için H1N1 virüsüne domuz gribi adı verilmiştir. Yeterli önlemler alınmadığında ciddi ölümcül etkilere neden olabilen domuz gribinin günümüzde aşısı bulunmakta ve eski dönemlere göre öldürücü etkisini bu şekilde azaltmış bulunmaktayız.

Domuz gribi nasıl bulaşır? nerden gelir ?

Domuz gribinin bulaşma yolu hayvandan insana şeklinde olduğu için, hastalıklı hayvanlarla çalışan, yada temasta bulunan insanlar risk grubundadır. Özellikle kümes hayvanları ve domuzlarla korumasız ve güvenlik önlemi almadan temasta bulunan yada çalışanlar eğer hayvanda insandan hayvana bulaşan bir virüs turu taşıyorsa, bu yolla virisu vücuduna bulaştırabilir, sonucunda da enfeksiyonlara neden olabilir. Teknik olarak bu hastalık için asi bulunmuş ancak önceden önlem almayan ve kronik olarak yeterli bağışıklık gücüne sahip olmayan insanlarda ölümcül olabilmektedir.

Domuz gribi belirtileri ve risk grupları nelerdir ?

Domuz gribi normal gripler gibi etki ve belirtiler göstermektedir. Yorgunluk, ateş, öksürük, vücut ağrıları, boğaz ağrıları, üşüme hissi olarak gözlemlenen etkilerini normal gripden ayırmak çok zor. Bu hastalığa yakalanan bir çok hastanın kusma ve ishal şikayetlerinde bulunduğunuda belirtelim. Domuz gribinin bulaştığı insanların %95 ‘inde yüksek ateş belirtisi görülmektedir.

Bu hastalığın bulaştığı kişileri teşhis etmek için çalıştığı ortam, temasta olduğu hayvan yada kişileri göz önüne alabiliriz. Böylece virüse yakın olduğu durumlara göre normal grip yada domuz gribi teşhisi konabilir.

Domuz gribinin etkisinin fazla olacağı risk grupları: kronik hastalığı olanlar, Kalp hastaları, diyabetliler, KOAH, astım, hamile kadınlar, 5 yaş altı (özellikle 2 yaş altı bebekler) çocuklardır. Bu hastalarda ölüm riski artarken, ölen insanları %30 ununda normal sağlıklı bireyler olduğunu belirtelim ve uyaralım: Herhangi bir hastalığınız olsun yada olmasın vücudunuzun bağışıklık sistemini destekleyecek besinler tüketin, sağlığınızı korumaya özen gösterin.

Domuz gribi için alınacak önlemler nelerdir ?

Bağışıklık sisteminiz iyi değilse bu hastalıktan etkilenme durumunuzu bir hayli fazla olacaktır. Vücudunuz H1N1 virüsü ile mücadele edemiyorsa, vücudunuz kolaylıkla pes edecektir ve ölümcül bir yola girmiş olacaktır. Bu sebeple vücut sağlığınızı korumalı, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler tüketmeliyiz. Bunların başında:

  • Bol bol c vitamini tüketin
  • Vücudun dayanıklılığı ve güçlenmesi için et, balık tüketimi. Alım gücünüze göre haftada 1-2 kez düşünmenizi öneririm.
  • Protein bakımından vücudunuza iyi gelecek haşlanmış yumurta takviyesi. Özellikle haşlanmış yumurtanın beyazı vücudunuzun direncini artıracaktır.
  • Bol bol sebze tüketimi, çorbası olsun, suyu olsun iki türüde bağışıklık sistemimize doping etkisi yapacağı için atlanmaması gereken bir konu.
  • Buluduğunuz ortamın temiz olması, devamlı havalandırılması ve yattığınız yatakgin, çarşafları, yastıkları düzenlik olarak temizlenmeli, mikroplardan arındırılmak için sıcak şu ile yıkanmalıdır.
  • El ve vücut temizliğinize dikkat etmeniz, sık sık ellerinizi bir işlemden sonra yıkamanız gerekiyor.
  • Ortak kullanılan ev eşyalarının kullanımında dikkat etmek, mümkünse herkesin ayrı ayrı kullanabileceği eşyalar bulundurmak. Bunlar havlu, bardak, mendil, battaniye, yastık v.s turu herkesin ortak olarak kullandığı şeylerdir. Bir kişide bulunan virüsün bu şekilde diğer aile bireylerine bulaşması geciktirilebilir, önlenebilir.
  • Hasta olduğunu düşündüğünüz insanlar aynı ortamda virüsün bulaşabileceği yakınlıkta durmamaya özen göstermeniz ve ciddi etkilerinde kontrole gitmeniz.

Domuz gribinin ilk yılları!

Domuz giribi ilk olarak 1918 yılında ortaya çıkan ve suanki H1N1 virüsü ile aynı özellikleri gösteren ispanyol virüsü şeklinde karşımıza çıkıyor. 500 milyon kişinin etkilendiği bu salgından 50-100 milyon insan yaşamını kaybetmiştir.

Domuz gribi ve günümüz

Domuz gribinin yakın zamanda en büyük etkisi 2009 yılında 8238 kişinin hayatını kaybetmesi ile gerçekleşmiştir. 2016 yılına girdiğimiz bu dönemlerde de domuz gribi haberleri ve bu yüzden hayatını kaybeden insanları görmekteyiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.