Anime izleyicisiyseniz ya da en azından izleyen bir tanıdığınız varsa muhtemelen en çok duyacağınız yargılardan birisi de “Anime Çizgi Film Değildir” olacaktır. Gerçekten de bu konuda pek çok tartışma yapıldı ve şimdi bu konuya adam akıllı bir açıklık getirmenin zamanı eldi.

Önce resmi bir yerden başlayalım.  Anime etimolojik (kelime kökeni bilimi) olarak Animation kelimesinin Japonca uyarlamasından gelmektedir. Kısacası Animasyon kelimesi zamanla Japonca da Anime olarak anılmaya başlanmıştır. Zaten düşünürseniz Televizyon da Televi şeklinde Japonca da telaffuz edilmektedir.

Kısacası Animasyon olayının özüne inersen bu sorunu çözebiliriz. Animasyon kelimesi ise hareketlendirilmiş resimler şeklinde ortaya çıkmış bir TV yapımıdır.  Günümüzde sıklıkla Animasyonlar  ve 3D Animasyonlar karıştırılmaktadır. Aslında kelimeler yer değiştirmiş de denilebilir. 3D animasyonların çıkmasıyla Animasyon kelimesi 3D animasyon yerine Çizgi Film kelimesi de Animasyon yerine kullanılmaya başlanmıştır.

Özetle Animasyon bir çizgi filmdir ve Anime de onun uyarlaması olduğu için bir çizgi filmdir. Buraya kadar pek çok şey açığa kavuştu ama hala diğer bir boyutunu incelemek gerekmektedir.

Bir benzetme ile anlatmak gerekirse “kamyon bir araçtır” ve “otomobil bir araçtır” aynı kökenden gelip benzer işlevi meydana getirmelerine rağmen aynı şey değildirler. Anime de de durum budur. Köken olarak bir noktada Çizgi film ile benzerlik gösterse de anime bir çizgi film oflamanın uzağındadır. En azından bugün ki işlevi ile çizgi film sayılmaz.

Anime Nedir, sorusunun kökeninden kaynaklanan bu sorunsalı çözmenin en iyi yollarından birisi de ikisinin aynı kökenden beslendiğini kabul etmektir. İki tarafın izleyicileri genellikle bu konunun ardılmasını istese de genellikle kendileri de umursamaz.

Mesela Pokemon, Bakugan ve Bayblede izleyicileri aynı zamanda Rick & Mortey ve Family Guy’u da izlemektedir. Kendi içinde tüm izleyiciler bu eserleri belli bir eğlence için izlemektedir. Karıştırılmamasını istemlerinin temel sebebi genellikle iki tarafında diğer tarafa çocuk işi olarak bakmasıdır.

Oysa içerik bakımından her ikisinde de yetişkin ve çocuk içerikleri bulunmaktadır. Yani yetişkin içeriği ya da çocuk içeriği olarak ayrılan türler değildir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.