
İftar Ve Sahurda Yapılan Doğru Bilinen 10 Yanlış – Oruç Ve Sağlık sayfamızda oruç tuttuğumuz sahur ile açtığımız iftar sofralarında geleneksel hale gelen doğru bildiğimiz yanlışlar ile ilgili detaylı bilgileri siz değerli misafirlerimiz için bir araya getirdik.
1- Akşamdan Kalan Yemekler İle Sahur Yapılır (YANLIŞ)
- Sahurda akşamdan kalma yemekleri tercih etmekten vazgeçin. Akşamdan kalan yemekler hem yağlı hemde tuzlu olur. Oruçlu iken bedenimizi ve bizi yormaması için en ideali kahvaltı türüdür. Kahvaltıda mutlaka haşlanmış yumurta, peynir, domates, salatalık, biraz yoğurt ve 1 kaç tane kuru hurma tüketin. Domates ile salatalık su ihtiyacınıza cevap verirken, yoğurt, peynir, yumurta ve kuru hurma tokluğunuza katkıda bulunur.
2- Tatlısız İftar Olmaz (YANLIŞ)
- İftar sofralarınızda çeşit çeşit tatlı bulundurmayın. Sağlığımız için ramazan ayında alınan kalorilere dikkat etmemiz gerekiyor. Bu sebepten ötürü iftardan 1-2 saat sonra meyve yiyerek hem tatlı ihtiyacınızı giderir hemde vücudunuza bol miktarda lif girer.
3- Sahurda Çay İçmezsek Oruç Zor Tutulur (YANLIŞ)
- Sahurda çay ve kahve içmekten vazgeçin. Çünkü bu içecekler vücuttan su atar ve daha çok susamanıza neden olur. Sahurda 4 bardak kadar su içmeye özen gösterin.
4- İftar Börek Ve Pilavsız Olmaz (YANLIŞ)
- Her sofranızda börek, pilav veya makarna olmasın. Bu tür yiyeceklerin karbonhidrat değeri çok yüksek olduğu için, çorba ve pideyle birleştiğinde vücuda ciddi kalori girmesine neden olur. Yapacacaksanız da sadece bir çeşidini yapın ama bu tür yiyecekleri tükettiğinizde ayrıca ekmek, pide veya tatlı yememeye özen gösterin.
5- Salatasız İftar Olur (YANLIŞ)
- Vücudumuzun su ve vitamin ihtiyacını yüksek miktarda karşılayan salatalarımızı sofralarımızdan eksiltmeyelim.
6- Oruç Açarken 1 Bardaktan Fazla Su İçmek (YANLIŞ)
- Ramazan ayının sıcaklara denk gelmesiyle su ihtiyacı daha fazla çoğaldı. Ne kadar bünye gün içinde suya ihtiyaç duysa da iftar zamanı su tüketiminin birden ve hızlı şekilde olmaması gerekiyor. Çünkü ani bir şekilde içilen su kan basıncının ani bir şekilde düşmesini sağlıyor. Bu durumda baş dönmesini tetikliyor. Bu yüzden su tüketiminin az az ve belli aralıklarla yemekle tüketilmesi mide açısından da daha yararlı olacaktır.
7- İftar Ve Sahurda Yoğurt Tüketilmemeli (YANLIŞ)
- Toplumun çoğu kesiminde iftarda yoğurt ve ayranın fazla tüketilmemesi yönünde yanlış bir algı bulunmaktadır. Ancak bu tür yoğurt, ayran ve cacık gibi yiyeceklerde protein ve kalsiyum zengin olduğu için metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlar.
8- Ramazanda Spor Ve Egzersize Ara Verilmeli (YANLIŞ)
- Ramazan ayında spora ara verilmemeli bunun yerine yapılan fiziksel aktivitelere daha da önem verilmesi gerekmektedir. Aç karnına fiziksel aktivite yapmak vücudu olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden sakıncalıdır. Vücut gün içinde aradığı enerjiyi bulamazsa bunu kasları tüketerek karşılar. Bu yüzden iftardan 2 saat sonra yapılacak hafif spor veya yürüyüş insan vücudu için daha yararlı olacaktır.
9- Ramazan Ayında Mutlaka Kilo Alınır (YANLIŞ)
- Ramazan ayında doğru ve dengeli bir beslenme programı uygulayan kişilerin kilo alması söz konusu olmamaktadır. Kilo alımını önlemek için, iftar veya sahur sofralarında fazla yağlı, baharatlı, tuzlu ve ağır besinlerin tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerin bitkisel sıvı yağlar ile pişirilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca yemekleri pişirirken ızgara ve fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.
10- İftarda Soğuk Su İçmek Rahatlatır (YANLIŞ)
- Özellikle oruç açılırken çok soğuk su tüketmek, sindirim sitemini yormaktadır. Gün boyunca boş kalan mide, içilen soğuk suyu vücut ısısına getirebilmek için gereğinden fazla kasılır. Bu da hazımsızlığa, karın bölgesinde ağrılara ve bazı sindirim sıkıntılarına neden olur.