
Ramazan ayında iftar sofraları onlarca çeşit yemeklerle donatılır. Fakat bazıları vardır ki iftar sofrasının olmazsa olmazlarıdır ve iftarı sağlıklı geçirmek için mutlaka her sofrada bulunmalıdır.
16 saat boyunca oruç tutmak enerji düşüklüğüne neden olmaktadır. Bu yüzden sahur ve iftar sofralarında beslenmemize oldukça dikkat etmek gerekir. Gün içerisinde yaşanan halsizlik, enerji düşüklüğü gibi sorunlar hayat kalitesini de düşürmektedir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamak ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için iftar sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken besinler bulunmaktadır. Ramazan ayı boyunca beslenme şekli değişir. Sadece iki öğün beslenmek ve sahur vaktinin sabahın çok erken saatlerinde yapılması vücudun bir süre zorlanmasına neden olmaktadır. Fakat birkaç gün sonra sofranızda doğru yiyecekler olduğunda bünyeniz daha kolay alışacaktır. İftar sofrasında mutlaka bulunması gerekenler;
Hurma, Zeytin ve Su
Hurma ve zeytin ile iftar açmak mideniz için oldukça önemlidir. Hurma içerisinde bulunan yüksek lif miktarı sizi daha tok tutacak ve iftarda fazla yemek yemenizi engelleyecektir. Belirtsek de belirtmesek de su her iftar sofrasında mutlaka bulunuyordur. Çoğu kişi direk olarak bardaklarca suyu içip iftarını açmaktadır. Bu mide için oldukça zararlı bir harekettir. Su içerken yavaş yavaş ve sindirerek için. Bir defadan 2-3 bardak su içmek yerine tüm yemeğe yayarak suyu tüketin. Özellikle iftar ve sahur arasında bol bol su tüketmeye dikkat edin. Oruçlu olduğunuz süre boyunca susamamak için iftar ve sahur arası bol su tüketimi önemlidir.

Zeytinyağlı Yemekler ve Çorba
Orucunuzu açarken direk ana yemeği yemek yerine çorba için. Çorba hem midenizin yemeğe hazırlanmasını sağlayacak hafif bir yemektir hem de tok tutma özelliği bulunmaktadır. Başlangıç olarak sade çorbaları tercih edin. Örneğin mercimek çorbası iftar sofrası için oldukça sağlıklı bir tariftir. Sofranızda yer alan yemeklerin genellikle zeytinyağlı yemekler olmasına özen gösterin. Aşırı doymuş yağlardan yapılan kızartma tarzı yemekler sağlığınızı tehlikeye sokmaktadır. Ramazanda iftar sofranızda genellikle lif oranı yüksek ama kalorisi düşük yiyecekler tüketin. Et tüketiminde pişirme açısından haşlama, fırınlama veya ızgara yöntemlerini tercih etmenizde fayda vardır.

