
Zamanımızın en büyük sorunlarından biri olan GDO hakkında tüm bilmeniz gerekenleri, zararlarını içeriğimizden bulabilirsiniz.
GDO Nedir?
GDO yani genetiği değiştirilmiş organizmalar günümüzde çoğu kişinin aklını karıştıran konulardan bir tanesidir. GDO yediğimiz, içtiğimiz hemen hemen herşeyde var. GDO’lu ilaç, toprak, meyve, gübre, sebze, bitki artık sıkça duyduğumuz terimler arasında yer alıyor. Laboratuvar ortamında hayvanların, bitkilerin genetik özelliklerinin değiştirilmesine kısaca GDO denilmektedir. Artık günümüzde GDO’lu ilaçlar ile bitkiler yetiştirilmektedir. Bu GDO’lu ilaçlar sadece bitkiye etki etmemekle birlikte bitkinin olduğu toprağa, o toprakta yetişen diğer bitkiler, o bitkileri yiyen hayvanlara veya insanlara kadar zarar vermektedir. GDO sayesinde bitki veya hayvanlar doğal büyüme ya da yetiştirilme alanlarının dışında büyütülebilir, böceklere ve hava koşullarına karşı direnci daha yüksek olabilir, daha fazla ürün elde edilmesini sağlayabilmektedir. Bu yüzden tarım ve hayvan yetiştiriciliğinde çoğu üretici sağlığı hiçe sayarak GDO kullanmaktadır.
GDO’nun Zararları Nelerdir?
- GDO’nun olası en büyük zararı insanlarda ve hayvanlarda vücut sistemini bozabilmesidir. Organların yapısının ve işleyişinin bozulmasına neden olabilmektedir.
- Özellikle bağışıklık ve sindirim sistemi üzerinde kötü etkileri bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminin direncinin düşmesine neden olduğu için hastalıklara karşı vücudu savunmasız bırakabilmektedir.
- Kısırlık sorununun artmasına neden olmaktadır. Çok fazla GDO’lu ürün tüketen kişilerde kısırlık sorunu ortaya çıkma ihtimali de yüksektir.
- GDO’nun en etkin zararlarından biri de yaşlılığı hızlandırmasıdır. Erken yaşlılığa neden olan GDO özellikle organların çalışmasına kötü etki eder.
- Yapılan araştırmaların gösterdiği diğer bir tehlike ise GDO’nun insan vücudundan atılamamasıdır. GDO vücuda girdiğinde sindirime uğramadan vücutta kalabilmektedir.
- Amerika gibi büyük ülkelerde yapılan araştırmalarda GDO’nun kronik hastalıkları arttırdığı gözlemlenmiştir. Otizm, kısırlık, sindirim ve bağışıklık sistemi hastalıkları en fazla artış gösteren kronik hastalıklar arasında yer almaktadır.
- Alerjik tehlikeleri bulunmaktadır. GDO’lu ürünlerin genetiği değiştirildiği için ortaya toksin, kanserojenler, beslenme bozuklukları, üreme sorunları çıkmaktadır.
- GDO’nun bilinen en büyük zararı ise çevreye verdiği zararlar endeniyle ekosistemin bozulmasına neden olmasıdır. GDO ilaçları verilen bitkilere veye ürünlere konan böcek yada arılar tozlaşma yönemi ile bu zararlı maddeyi diğer topraklara, hayvanlara, bitkilere taşıyabilmektedir. Buda birçok canlı türünün hayatını tehlikeye sokmakla kalmayıp ekosistemin de bozulmasına neden olmaktadır.