
Küresel Barış Endeksinin geçtiğimiz gün yaptığı araştırmanın sonucuna göre dünyanın en tehlikeli ülkeleri belirlendi.
Küresel Barış Endeksi 168 ülkeyi farklı kıstaslarda ele alarak dünyanın en tehlikeli ülkeleri belirlendi. Yapılan listede en tehlikeli şülkeler belirlenirken ele alınan bazı kıstaslar terör, cinayet, iç çatışmalar, insanlık suçları ve ölüm oranlarından oluştu. Tüm bu kıstasların birlikte değerlendirildiği listenin sonucundan yer alan şehirler ve ülkeler ise genele bakıldığında aslında çok da şaşırtmadı. Listede genellikle Müslüman ülkelerin yer alması da dikkat çekti. Yapılan listede maalesef ülkemizde yer aldı. Türkiye bu listede 15.sırada yer aldı. Ülkemizde son zamanlarda artan tecavüz, cinayet ve ölüm oranları listede yer almamıza neden oldu. 15 Temmuz darbe girişim, terör olaylarının da listeye girmemizdeki etkisi oldukça büyük oldu.
Dünyanın En Tehlikeli Ülkeleri
Suriye
Son yıllarda yaşanan iş savaş nedeniyle Suriyeliler Avrupa’nın birçok ülkesine göç etti. Ülkede barış ortamı o kadar yıl geçmesine rağmen halen tam anlamıyla sağlanılamadı. İç savaş gören ve büyük ülkelerin de etkisinin yaşandığı Suriye en tehlikeli ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

Afganistan
Afganistan 1996 – 2001 yılları arasında iç savaş gördü. Ülkenin kaderini değiştiren olay ise 11 Eylül saldırıları sonrası yaşandı. Amerika’nın ikiz kulelerine 11 Eylül tarihinde yapılan saldırıdan sonra Afganistan’da Amerika güçleri hakim oldu. Ülkede karışıklık, iç savaş ve bununla birlikte artan suçlar her geçen gün daha da kötüye gitti.

Güney Sudan
Ülkenin ana sorunları açlık, susuzluk ve huzursuz bir halktan oluşmaktadır. Kuzey ve Güney arasındaki anlaşmazlıkları bitirmek amacıyla ortaya çıka, 2011 yılında tamamen bağımsızlığını kazanan Güney Sudan iş savaş gören ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede yaşanan iş savaşlar, açlık ve zoraki göç nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti.

Irak
Geçmiş yıllardan bu yana halen devam eden Kürt meselesi nedeniyle 2014 yılında iş savaş yaşandı. Yaşanan iş savaşta bağımsızlığını ilan etmek isteyen gruplar ülkenin karışmasına neden oldu. Türk, kürt ve araplardan oluşan Irak milleti yaşanan iş savaş nedeniyle ülkelerinden göç etmek zorunda kaldı.

Somali
Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olan Somali eskiden İngilizlerin sömürge bölgesinde yer alıyordu. Açlık, eğitim, toplumsal sorunlar ve fakirlik Somali’de oldukça fazla yaşanmaktadır. Kurak bir bölgede olan Somali iş savaş yaşamış ve bunun etkisini halen yaşayan ülkeler arasında yer almaktır.

Listede yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla;
Yemen
Libya
Kongo Cumhuriyeti
Orta Afrika Cumhuriyeti
Rusya
Sudan
Ukrayna
Pakistan
Kuzey Kore
Türkiye
Nijerya
Lübnan
İsrail
Kolombiya
Mali
Venezuela
Mısır
Filistin
Meksika
Etiyopya
Eritre
Filipinler
Hindistan