
Çoğu kişinin genel bir problemi olan ağız kokusu çeşitli sorunlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Gün içerisinde ağız kokusunu önlemek için basit ve etkili bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Gün içerisinde yediğimiz yiyecekler, tükettiğimiz kahve, çay, sigaralar ağız kokusuna neden olur. Genellikle sigara içenlerde ve ağır kokulu yemekler yiyenlerde ağız kokusu kaçınılmaz bir sorundur. Soğan, sarımsak gibi kokusu ağır yiyecekler tüketmek nefesinizin bile kokmasına neden olmaktadır. Ağız kokusu bazen de sağlık sorunları yüzünden ortaya çıkabilmektedir. Örneğin sindirim sorunları, ağız ve diş sorunları da ağır koku oluşumuna neden olmaktadır. Çoğu kişinin sorunu olan ağız kokusunun nedenleri ve çözümleri;
Ağız ve Diş Hastalıkları
Çoğu kişide çürümüş dişler, eski dolgular, diş eti sorunları, dil üstü parazitleri gibi nedenler yüzünden ağız kokuları meydana gelebilmektedir. Çürüyen dişlerin ağız içerisinde yarattığı koku rahatsız edicidir. Ayrıca diş etlerinde iltihaplanma da ağır ağız kokularına neden olabilmektedir. Uzmanlar ağız ve diş hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan kokuları önlemek için ilk olarak tıbbi tedavi olması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca sürekli olarak gargara yapmak ve düzenli diş fırçalamak ağız kokusunu önleyecektir.

Asit, Mide Ekşimesi ve Reflü
Yediğimiz tüm yiyeceklerin sindirildiği bölge olan mide sorunları yüzünden ağız kokusunun ortaya çıkması olağandır. Mide asidi arttığı zaman yemek borusundan ağzınıza doğru kötü koku gelecektir. Mide asitinin artması mide ekşimesi diye tabir edilen sorunun da ortaya çıkmasına neden olacaktır. Midenizin içerisinde ekşi bir alan olması ile birlikte ağzınızın kokması da artacaktır. Reflü gibi mide sorunları da ağız kokusunu tetikleyen nedenler arasındadır. Asit, mide ekşimesi ve reflü gibi sorunlardan oluşan ağız kokularını engellemek için tedavi olup yediklerinize dikkat etmelisiniz.

Boğaz Hastalıkları, Soğuk Algınlığı
Genellikle kış aylarında oldukça artan boğaz hastalıkları ve nezle grip gibi soğuk algınlığı hastalıkları da ağız kokusu nedenleri arasındadır. Boğaz şişmesi ve iltihaplanması, bademcik hastalıkları, lenf hastalıkları bakteriler nedeniyle ağız da çok ağır bir koku bırakır. Çoğu kişi bu hastalıkları yaşarken ağız kokusu nedeniyle kalabalık ortamlara girmek istemez. Boğaz ve soğuk algınlığı hastalıklarının ilaçla tedavi edilmesi gerekir. Kullanılan ilaçlar da kokuya neden olabilmektedir. Tedavi ve hastalık süreci boyunca nefesin tazeleyecek şekerler emmek, gargara yapmak, maydanoz tüketmek ağız kokunuzun azalmasını sağlayacaktır.
