Genel olarak söylemek gerekirse, seyahat gebeliğin birinci yarısında tehlikesizdir, ancak sonraki aylarda mümkün olduğu kadar ertelenmelidir. Seyahatler bazen önlenemediğinden her kadın seyahatler yönünden kendi kendini idare etmelidir. Bununla beraber, gebeliğin Son dört haftasında ve düşüğe ihtimal bulunduğu her hangi bir zamanda seyahat tavsiye edilmez. Mesele seyahat sırasında sağlanacak konfora ve her hastanın şahsi özelliklerine bağlı bulunduğundan genel kurallara uymak en iyisidir.
Gebelik sırasında uçakla seyahat: Gebe kadınların hava yolu ile taşınmasında iki önemli mesele vardır: Birincisi gebelik kusmasını artıran taşıt tutmasıdır. Bu, daima beklenmeli ve gebe kadın uçuş başlamadan takriben yarım saat önce 0.43 miligram Hyoscine hydrobromide, 25 miligram Avonine, veya daha iyisi 50 miligram Marzine (Cyclizine hydrochloride RP.C.) gibi uygun bir antidot almalıdır. Uzun uçuşlar sırasında, altı saat sonra ikinci bir doz alınmalıdır. Gebelik kusması olan bir kadının mümkünse, bu hal geçinceye kadar, uçuşu geciktirmesi uygun olur.
Placenta yetersizliği beklendiğinde Hypoxia, (i) bebek için bilhassa tehlikelidir. Anne, asgari bir rahatsızlık. duymadan 1,500 metre yüksekliğe dayanır ise de, gebeliğin sonlannda solunum sayısında ve derinliğinde hafif bir artış olabilir. Araştırmalar yer yüzü ile 1,500 metre yükseklik arasında fetusun kalb atışı dakikada 10/33 atışla artar. Bu, hypoxia’ya karşı fetusun bir kompansasyon hareketi olarak anlaşılmalıdır. Modern sivil uçaklann havası 1,800-2,400 metre arasındakine eşit oksijen elde edecek şekilde ayarlanmıştır. PIacenta yetersizliğinden şüphe ettirecek herhangi bir buldu bulunduğu zaman bu şartlar altında uçuş arzu edilmiyen pratik güçlükler arz edeceğinden, gebeliğin son zamanlarında da uçuştan kaçınmalıdır. Hypoxia’nın fetusun ilk gelişme safhası üzerindeki etkisi bilinmiyor ise de, bunun zararlı olduğuna dair şüphe uyandıracak bir çok sebep vardır.
Hava seyahati, normal bir kadında, en iyisi gebeliğin 15 inci ile 32 inci haftalar arasına denk getirilmelidir. Acil ihtiyaç bulunmadıkça, ne bundan önce ve sonra hava seyahati yapılmalı ve zorunlu durumlarda ise ayrı oksijen bulundurulmalıdır. Uzun uçuşlar sırasında oturmuş vaziyette gebe kadının ayaklarında husule gelen ödem sıkıntı vericidir. Dolayısıyla, hastanın, ayaklar yukarıda olmak üzere yarı yatmış bir durum alabilmesi için gerekli hazırlık yapılmalıdır. Uçuştan önce tam bir tıbbi muayene yapılmalı ve ancak hastalık, düşük, veya placenta yetersizliğine istidat bulunup bulunmadığı ve hava, yükseklik, oksijen ihtiyacı ve istirahat imkanları hususunda lazım gelen inceleme yapıldıktan sonra hava seyahatine karar verilmelidir.
Makalenin yazari: PuLeRi . kendisine bu makale icin tesekkur ediyorum. Ayrica sadece bu sitede yayinlanmistir, kaynak gostermeden lutfen alinti yapmayiniz..