Öğrenci olduğunu (üniversite, lise) belgeleyen herkesin katılabileceği bu yarışmada 5 farklı kategoride yarışabiliyorsunuz. Software Design, Embeded Development, Game Design, Digital Media ve IT Challenge yarışmanın kategorileri. Software Design, yani yazılım tasarımı kategorisinin birincisine 25.000$, ikincisine 10.000$ ve üçüncüsüne de 5.000$ ödül var.
Sn. Kadir Çamoğlunun Chipte yazdıklarına göre; Sekiz yıldır yapılan Imagine Cup, günümüzde var olan sorunlara çözümler üretmeye odaklı, dünyanın her yerinden öğrencilerin katıldığı bir teknoloji yarışmasıdır. Yarışma, dünyanın en yetenekli yazılım tasarımcılarını, programcılarını, oyun geliştiricilerini ve dijital medya tutkunlarını günümüzde dünyamızın karşı karşıya olduğu en önemli problemlerinden olan, açlık, fakirlik, eğitim, hastalık önleme, sağlık hizmetleri, doğa ve diğer sorunların üstesinden gelme ve bu konularda çözümler üretme için fırsatlar sunuyor.
Yarışma 8 Temmuz 2009’da başlıyor ve Dünya finalleriyle Temmuz 2010’da sona eriyor. Yarışmaya katılmak için gerekli olan en önemli koşul öğrenci olmak ve bunu belgelemek. Tabii yarışmayı düzenleyen kurum Microsoft olduğu için, herhangi bir şekilde Microsoft çalışanı ya da stajyeri olmamanız da gerekiyor.
Yarışmayla ilgili söylenebilecek, anlatılacak çok şey var. Aşağıda yarışmayla ilgili genel bir fikir vermek amacıyla, ana hatlardan bahsediyorum. En altta ise yarışmayla ilgili bağlantıları bulabilirsiniz. Yarışmayla ilgili her türlü bilgi yeterince açık şekilde verilmiş.
“Ülkemizde bildiğim en kapsamlı yazılım yarışması olan Imagine Cup, uluslararası bir yarışma ve kendinizi göstermeniz için inanılmaz bir fırsat. Ödül alamasanız bile inanın bana bu deneyimi yaşamak size çok şey katacaktır.”
Yarışma her yıl farklı bir temayla düzenlenmektedir. Bu yıl sekizincisi düzenlenecek olan yarışmada, bugüne kadar 142 ülkeden 300 binden fazla öğrenci yarışmıştır. Final öncesi elemeler her kategoride farklılık gösterir. Her yıl farklı bir ülkede dünya finali gerçekleştirilir ve o ülkenin kültürel değerleri yarışmaya yansıtılır.
Yarışmanın daha önce gerçekleştirildiği şehirler aşağıdaki gibidir.
2003 – Barcelona / İspanya,
2004 – Sao Paolo / Brezilya,
2005 – Yokohama / Japonya,
2006 – Delhi / Hindistan,
2007 – Seul / Güney Kore,
2008 – Paris / Fransa,
2009 – Kahire / Mısır’da düzenlenmiştir
Yarışmanın bu seneki teması geçen yılla aynı; “Dünyanın en zorlu problemlerini teknoloji sayesinde çözdüğünüz bir dünya düşleyin!” idi.
Bu temaya uygun olarak projelerinizin konusu için Birleşmiş Milletlerin Milenyum Gelişme hedefleri sizlere fikir verebilir;
Açlık ve Yoksulluğu Sonlandırmak
Küresel Olarak Temel Eğitim Edinebilmek
Kadın -Erkek Eşitliğini Desteklemek ve Kadınları Güçlendirmek
Çocuk ve Bebek Ölümlerini Azaltmak
Ana Sağlığını Arttırmak
HIV/AIDS, Sıtma ve Benzeri Hastalıklarla Savaşmak
Çevresel Sürdürülebilirlik Sağlamak
Gelişim için Küresel Partnerlik (Birlik Beraberlik) Sağlamak
Yarışmaya katılırken yapacağınız projenin bu amaçlar doğrultusunda olması şart. Fakat her şey bununla da bitmiyor. Çünkü jüriler projenizi değerlendirirken:
Projenizin Temaya Uygunluğu
Projenizin Dünya Sorunlarına Nasıl Çözüm Getirdiği – Getirdiğiniz Çözüm Sırasında Ne Gibi Zorluklarla Yüzleşiyorsunuz
Projenizle Gelen Çözümün Dünyayı Nasıl Etkileyeceği
Bu Etkinin Ne Kadar Geniş Bir Kitleyi Etkileyeceği
Ayrıca Bu Etkinin Kısa Süreli mi Yoksa Kısa Süreli mi Olduğu
gibi kriterlere göre değerlendiriyor. Bu nedenle projenizle gelen çözümün kalitesi, işe yararlılığı ve çözüm için yüzleştiğiniz zorluklar çok önemli.
Yarışma öncelikle kendi ülkenizdeki değerlendirme ve yarışmayla başlıyor. Daha sonra ülke birincileri Dünya elemelerine katılıyorlar ve son olarak da Dünya finali gerçekleştiriliyor.
***
Yarışmayla ilgili bağlantılar aşağıda. Katılacak olanlara şimdiden başarılar.
Imagine Cup resmi sitesi: http://imaginecup.com/ (Sitenin Türkçe versiyonu da var.)
Imagine Cup Türkiye resmi sitesi: http://imaginecup.com/competition/sdlocalsites.aspx (Henüz hazırlanma aşamasında, ancak bu adresten hazır olduğunda bağlantıyı alabilirsiniz.)