Venüs'te Yaşam Var mı? İlk Yaşam Belirtisi

Uzay alanında şüphesiz önceliklerimizden biri ise bir yaşam belirtisiyle karşılaşmak. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda çevremizdeki gezegenlerde ve gök cisimlerinde herhangi bir canlı keşfedilmedi. Her geçen gün özellikle uydumuz Ay’da ve komşumuz Mars’ta yürütülen çalışmalarda yeni gelişmeler yaşanmakta. Peki Dünya’ya Mars’tan daha yakın komşumuz Venüs’te yaşam var mı; gelin görelim.

Dediğimiz gibi Ay ve Mars’ta ne kadar bazı bulgular keşfedilse de daha net olarak bir canlıya rastlanılmadı. Peki bu evrende yalnız mıyız? Arthur C. Clarke’e göre iki olasılık var; ya evrende yalnızız, ya da evrende yalnız değiliz. İki olasılık da eşit derecede ürkütücü.

Venüs’te Yaşam Var mı?

Venüs’te Yaşam Var mı? İlk Yaşam Belirtisi

Bilim alanında yaşanan gelişmeler gün geçtikçe artmakta ve heyecanımız katlanmakta. Ancak şimdiye kadar neden Venüs’te yaşam belirtisi konusunda hiç haber duymadık yada o vizyona dayalı bir bilimsel çalışmanın başladığını? Ayrıca Venüs Dünya’ya Mars’tan oldukça yakın. Bunun birkaç sebebini sayabiliriz.

Venüs Güneş’e o kadar yakın olmamasına rağmen Güneş sistemindeki en sıcak gezegenlerden biri. Venüs’ün yeryüzü sıcaklığı 400 santigrat dereceden daha fazla. Bunun sebebi ise güneş ışınlarını hapseden oldukça yoğun atmosferi. Ayrıca atmosferinde metrelerce kalınlıkta bulut tabakaları ve asit bulutlarının, fırtınalarının olduğunu da söyleyelim. Bu şartlar altında canlı yaşamın olamayacağını düşündüğümüzden dolayı bu vizyona dayanarak oraya robot gönderilmiyor.

güneş sistemi gezegenler

Yine de bu gezegene bir keşif robotu gönderilmişti. 1975 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilen bir keşif robotu gezegenin yüzeyine inmeyi başarmıştı. Hatta o zorlu şartlara rağmen bir fotoğraf çekebilmişti. Tabi o fotoğrafın 360 derece çekilmesi planlanırken ortamın sıcaklığı yüzünden kameralardan biri arıza yapmış ve sadece diğeri ile 180 derece 1 adet fotoğraf çekilebilmiş. Sonrasında zaten 1 2 saatin ardından robot ile aramızdaki bağlantı kesilmiş.

Verdiğimiz görsel ise başka bir gezegende çekilen ilk fotoğraf niteliğinde diyebiliriz. Ne yazık ki o günden bugüne Venüs vizyonu kapsamında uzay görevleri düzenlenmemiş. Bu yıla kadar da düzenlenmesi düşünülmüyordu ancak işler atık değişebilir. Venüs’te canlı yaşamının olabileceği en temel belirtilerden biri keşfedildi.

Venüs İlk Yaşam Belirtisi

Evet nur topu gibi yeni bir keşif gezegenimiz doğdu. Nasa çalışmaları kapsamında sıcaklığa dayanıklı araçlar ve robotlar üzerinde çalışmakta. Aslında bu çalışmaların amacı Güneşe yaklaşmak olsa da Venüs’te araştırma yapmak için de oldukça uygun olacaklar. Peki bu çalışmalar ne oldu da gündeme geldi.

2018 yılında dünyadan Venüs’ün atmosferi incelenirken ayrıntıda gizli bir madde keşfedildi. Bu madde Fosfin maddesiydi. Tabi bu bilgi birçok bilimsel kaynaktan doğrulanmadıkça ve üzerinde çalışılmadıkça kamuoyuna sunulmadı. İşte Eylül 2020 ayında bilimsel olarak bu çalışmalar paylaşıldı.

Peki Fosfin maddesi neden bu kadar önemli? Dünya dışı gezegenlerde yaşama dair iz olarak bildiğiniz gibi ya su ya da oksijen molekülleri aranmakta. Ancak su veya oksijen molekülleri canlı yaşamın olmadığı ve rastgele bir şekilde de bulunabilecek moleküller. Ancak Fosfin maddesi illaki bazı canlılar tarafından üretilmiş olmalı. Bu madde insan için ne kadar zehirlide olsa bazı canlıların solunum maddesidir ve bu madde canlılığı kanıtı önemindedir.

İşte bu fosfin maddesinin Venüs atmosferinde bulunması bize olası bir yaşamın belirtisini göstermekte. Tabi o cehennem gibi ortamda hala canlı yaşamının zor olduğu düşünülüyor ancak Venüs’ün atmosferinin üst katmanlarında 30 derece olan bölgelerde canlı yaşamının olabilme ihtimali de düşünülüyor. Tabi orada da asit yağmuru riski bulunmakta.

Bu tarz yazılarımızı beğeniyorsanız yine 2020 yılında nefes kesen bilimsel çalışmalarda Ay’da su bulunmasını bu yazımızda, GPT-3 yapay zekayı bu videoda inceledik.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.