
2020 yılı çoğu felakete ev sahibi olsa da bu yıl gerçekleştirilen bilimsel ve teknolojik dönüm noktalarını atlamamamız gerek. Geçtiğimiz yıllarda da anlaşmalarla da hedeflenen uzay görevleri için adımlar yavaş yavaş atılmakta. Bu yıl ise somut adımların atıldığı ve gerek ayda üst kurma hedefi gerek insanlı mars görevi için ilk somut adımlar atıldı.
Bildiğiniz gibi Nasa ayda üst kurma ve insanlı Mars görevi için aralarında SpaceX’in de olduğu özel şirketlerle anlaşmıştı. Bu anlaşma ise ilk olarak uzay yarışına özel şirketlerinde girdiğini göstermekteydi. Bu şirketler içerisinde özellikle SpaceX çok iddialıydı. Gerek yeni tasarlanan kargo uzay araçları, gerek insanlı görevler için kullanılacak uzay araçları üreten bu şirket özellikle mars görevi için kullanılacak uzay araçlarını üstlenmiş durumda.

Bilindiği gibi insanlı Mars görevinde kullanılacak uzay aracı Starship 29 Eylül 2019’da tanıtılmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise belki de tarihe geçecek bir test uçuşu düzenlendi. Bu test uçuşuna dışarıdan bakıldığında ne kadar başarısız olarak görülse de özellikle uzay görevleri için tarihi bir dönüm noktası niteliğinde diyebiliriz.
İnsanlı Mars Görevi İçin İlk Somut Adım
Başlığımızı insanlı Mars görevi için ilk somut adım olarak seçmemizin sebebi aslında bu olaya direk ilk adım dememizin doğru olmayacağıdır. Bunun sebebi ise geçtiğimiz birkaç yıl boyunca özellikle Ayda üst kurma ve insanlı mars görevi konusunda farklı alanlarda bilimsel çalışmalar hızlanmıştı. Bunlara örnek vermek gerekirse daha çok ayda üst kurma konusunda nükleer enerji, yapı malzemeleri gibi konularda gelişmeler yaşanmış bizde size bunları şu yazımızda aktarmıştık. Bu yazımızda ise bu adımlara nazaran özellikle Mars görevi için atılan somut adımdan bahsedeceğiz.
Uzay görevleri oldukça maliyetli ve risklidir. Ay’a uçuşların devam etmemesinin en büyük sebeplerinden biri ise teknolojinin yetersizliğinden dolayı maliyetin çok fazla olması . Bu konuda ise özellikle SpaceX tekrar kullanılabilir roketleri ve yine tekrar kullanılabilir güçlü uzay araçlarıyla bu konuda önemli çalışmaları yürütmekte. Özel bir şirket olmasına rağmen Falcon roketleri ve özellikle Starship aracı ile başarılı testlere imza atmakta. Son başarılı testleri ise 9 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirildi.
Starship SN8 Test Uçuşu
Falcon roketleriyle güçlendirilmesi beklenen Starship projesinin ikinci ve önemli aşamalarından biri olan tekrar kullanılabilen uzay aracı Starship‘in SN8 prototipinin test uçuşu kısa bir gecikmeyle gerçekleşti. İnişte uzay aracının infilak etmesine rağmen beklenilenden daha iyi bir başarıya ulaşıldı. Bu testten önce açıklama yapan SpaceX bu testin 1/3 ihtimalle başarılı olabileceğini düşündüklerinin altını çizmişlerdi.
Bahsettiğimiz bu test uçuşu anbean canlı olarak farklı açılardan bize iletildi. Özellikle yukarıdaki Barış Özcan’ın canlı yayın videosuyla bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz. O canlı yayında da görüldüğü gibi Starship uzay aracı beklenildiğinden daha iyi bir performans sağladı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde çarşamba günü gerçekleştirilen uçuşta 50 metre yükseliğe ve 9 metre genişliğe sahip uzay aracı 40 bin feet irtifaya ulaşmayı başardı. Sonrasında kademeli olarak 3 motorunda kapatılmasıyla uzay aracı serbest düşme hareketine geçti. Düşüşü sırasında uzay aracının kısa yan kanatları yüzgeç görevi görerek aracın yan olarak düşmesini sağladı. Araç yeryüzüne düştüğü sırada Türkçeye göbek taklası olarak çevirilen bir hareket denendi. Tüm dünyada ilk defa denenen bu hareket ile yatay olarak düşmekte olan uzay aracı dik hale getirilerek inişe hazır hale geldi.

Buraya kadar sorunsuz geçen test uçuşunda inişin hızlı olmasından dolayı 216 milyon dolarlık uzay aracı infilak etti. Ancak SpaceX tarafında istenilen verilere ulaştıklarını ve bu patlamanın onlara nelere hazırlıklı olmamız gerektiğini göstermesi açısından maliyetinden daha değerli olduğunu söyledi. Bu test uçuşundan kısa bir süre sonra ise Elon Musk “Bekle bizi Mars, geliyoruz” şeklinde gönderide bulundu.
Bu test uçuşundan yaklaşık 1 hafta önce uzaktan bağlandığı bir programda konuşan Elon Musk, insanlı Mars görevini yaklaşık 6 yıl içinde gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. Bu süre ise 4 ila 6 yıl içinde değişebileceğini söyleyen Musk, Marsa 2 yıl içinde insansız görevleri başlatmak istediklerini de vurguladı.