
Bu paradoks yıllarca tartışılmış ve eğer bilim insanı değilseniz beyin yakacak kadar karışıktır. İnternette arattığımızda birçok kaynak bulabiliyoruz ancak biz bu kaynakları basite indirgeyerek ikizler paradoksu nedir, anlatacağız.
İkizler Paradoksu Nedir?
Uzay, fizik, bilim kapsamında ortaya birçok fikir, paradoks, ikilem atılır. Mevzu burada atılan problemleri çözmekten çok çözüm yoluna odaklanarak yeni bakış açıları ve bilgiler elde etmektir. Zaten bilim tarihinde sıkça karşılaştığımız gibi bu tarz paradoks ve ikilemler sayısız deneyin gerçekleşmesinde etkili olmuşlardır.

Dediğimiz gibi yine bu tarz paradoks veya problemlerden biri olan ikizler paradoksu, özel görelilik konusunda sınırları bir hayli zorlayan bir paradokstur. En azından yıllarca böyleydi. Şuan ise birçok kesin deneyle kanıtlanmış sadece bir ikilem halindedir.
İkizler paradoksunun problem kısmına gelelim. Aslında dediğimiz gibi bir paradoks olmak yerine bu problem bir ikilemdir. Bu ikilem ise; 30 yaşında iki ikiz kardeş düşünün. Bu iki kardeşinde yaşı ve fiziksel özellikleri aynı. Bu kardeşlerden biri ise astronot olarak bir uzay görevine çıkıyor. Bu görevde astronota göre 6 yıl boyunca ışık hızına yakın bir hızda yolcuk ediyor. Dünyaya geldiğinde astronot kardeş 36 yaşında iken dünyadaki kardeşi yaklaşık 60 yaşında oluyor. Bu durumda ise görevin süresi dünyadaki kardeşe göre 30 yıl olmuş oluyor.

İkizler Paradoksunun Açıklaması
Bilimsel açıdan önemli bir ikilem olan ve sayısız deneylerde öncü olan ikizler paradoksunu basit bir şekilde açıklamak kolay değil. Şuan başvurabileceğimiz bilimsel anlamda en açıklayıcı kaynak ise Vikipedi’de ki şu yazı. Bu konu üzerinde iki ayrı savunulan görüş bulunmakta. Bunlardan ilki bu yaş farkını çevre farkına dayandırırken diğeri ise ivmeye dayandırmakta.
Albert Einstein ve Max Born iki ikiz kardeş arasındaki değişimi ivmenin bir etkisi olduğunu açıklamak amacıyla yerçekimsel zaman genişlemesine başvurmuşlardır. Bu sayede ikilem ile ilgili tartışmalar bir üst seviyeye taşınmış oldu. Sonuç olarak yapılan açıklamalarda bu fiziksel farkın eylemsizlik sebebiyle ortaya çıktığı söylenmekte.

Yukarıda belirtilen açıklamalar ise bilimsel olarak kesin deneylerle kanıtlanmış durumda. Yapılan deneylerde uzaya çıkan uydu ve mekiklerdeki atom saatiyle dünyadaki atom saatinin farkları sonucu bu paradoksun gerçekleşebileceği ortaya koyulmuştur.
İlk başta dediğimiz gibi bu konu biraz beyin yakan tarzdan. Eğer konuyu merak etmişseniz size önerebileceğimiz bir film var. Dünyaca ünlü yıldızlar arası filminde de ikizler paradoksunun bir benzer hali konu alınmış. Bu sefer iki kardeş arasında değilde bir baba bir kız arasındaki fiziksel farklılıklar konu alınmış. Aşağıdaki fragmanı izleyerek bu filmi izleyip izlemeyeceğinize karar verebilirsiniz.
Ayrıca bu konuyu merak etmişseniz ve anlatımımızı beğenmişseniz “Bermuda Şeytan Üçgeni Gerçek mi” yazımızı da öneririz.
[…] bilgiler haricinde eğer ikizler paradoksu ilginizi çekiyorsa bu yazımızı […]