Evren kaç yaşında
Evren kaç yaşında

Bu konu insanlığın varoluşundan beri tartışmalara konu olmuştur. Onun için biz bu konuya bilimsel düşünceleri baz alarak nesnel bakış açısıyla yaklaşmaya çalışacağız. Son yıllardaki önemli bilimsel çalışmaların ışığında evrenin yaşı kaç, evren nasıl varoldu gibi sorulara bir fikir olmaya çalışalım.

Evrenin Varoluşu

Evren nasıl varoldu? Kesinliği tamamen ortaya koyulması imkansız bir gerçek ama çoğu kesim tarafından evrenin bir başlangıcı olduğu düşünülüyor. Bazı kesimler dini unsurlardan dolayı bazı kesimler kendiliğinden oluştuğunu öne sürse de ortak bir nokta evrenin bir başlangıcı olduğu düşünülüyor. Felsefenin geliştiği dönemlerde atılan bir düşünce de bu evrenin büyük bir patlamayla oluştuğu ve bu patlamanından durduk yere olmayacağı ortaya atılmıştı. Bu olayın ardında da bir ilahi gücün olduğu inanılmaktaydı. Burada bilime yansıyan nokta ise yıldızlar hala bir birinden durmadan uzaklaşıyorsa o zaman bir noktada tüm evren bir aradaydı, düşüncesi olmuştu.

evren kaç yaşında ve evrenin varoluşu
evren kaç yaşında ve evrenin varoluşu

Bilimsel gözlemlerle uzayda yakınımızdan veya uzağımızdan geçen cisimlerin hareketlerine göre radyoaktif ışınların gözlenmesi sonucunda evrenin durmadan büyüdüğü görülmüştür. Bunla beraber neredeyse tüm uzay cisimleri ise yavaş yavaş birbirinden uzaklaşmaktadır. Varılan bu sonuç ise yukarıda söylediğimiz felsefi düşünceyi destekleyerek başlangıçta oluşan bir patlama üzerine dikkati çekmiştir. Bu patlama ise genel kullanımda “Bing Bang” yani büyük patlama olarak geçmektedir.

Büyük patlama olayı neredeyse bilim camiasında çoğu kişi tarafından kabul görmüş bir düşüncedir. Bu düşünceyle beraber bu patlamanın yani evrenin doğuşunun kaç yıl önce gerçekleştiği araştırılmaya başlanmıştı. Biz evrenin yaşına geçmeden önce büyük patlamadan bu yana evrenin oluşumu ile ilgili fikir verecek aşşağıdaki videoyu ister hızlandırarak ister o şekilde izleyebilirsiniz.

Evrenin Yaşı Kaç

Yukarıda da yaklaşık olarak görebildiğiniz gibi evrenin yaşı 14 Milyar yıl olarak geçmektedir. Son yüzyılda bu konu üzerine bilimsel araştırmaların artmasıyla yıllar önce evrenin yaşı 14 milyar yıl olarak tahmin ediliyordu. Ancak dediğimiz gibi bazı bulgularda olsa hala tahminde öte gitmiyordu. Ancak son bilimsel çalışmalarla artık daha kesine yakın bir yaş ortaya çıkmış oldu.

En son Journal of Cosmology and Astroparticle Physics dergisinde paylaşılan bilimsel çalışmaya göre evrenin yaşı 13.8 milyar yıl olacak şekilde neredeyse kesinleşmiş oldu. Bilim insanları Şili’de Atacama Çölü’nde bulunan Atacama Kozmoloji Teleskobu tarafından elde edilen görüntülerle evrenin en eski ışığının arka plan radyoaktif enerjisini inceleyerek bir nevi ağaç kütüklerinde olduğu gibi yaş çemberini çıkarmış oldular. Bu yaş çemberinde ise şuan en doğru bilgi 13.8 milyar yıl olarak görülüyor.

evren nasıl varoldu
evren nasıl varoldu

Bu bulgu değişebilir mi? Kesinlikle evet, çünkü bilim her zaman değişir. Bilimde tam anlamıyla kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak yıllardır yapılan bilimsel çalışmalar ve tutarlılıkları göz önünde bulunarak evrenin yaşı konusunda varılan sonuç uzun yıllar değişmeyecek gibi durmakta.

Bu bilgiler haricinde eğer ikizler paradoksu ilginizi çekiyorsa bu yazımızı okuyabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.