
Hepimiz zamanında az çok çizgi film izlemişizdir. Çizgi film veya bilim kurgu filmlerinde olan 1 cisimin aynısından klonlama yöntemiyle oluşturmayı çok görmüşüzdür. İşte 3D yazıcılar temelde bu işe yarıyorlar. Gelin 3D yazıcı nedir, ne işe yarar, hangi alanlarda kullanılır ayrıntılı ama basit bir şekilde anlatalım.
3D Yazıcı Nedir
Yazının girişinde söylediğimiz gibi bilim kurgu filminden çıkma klonlama makinesini aklınıza getirin. Bu makinelerin hayali olarak çalışma şekli, var olan veya modellendirilen bir cismin aynısını üretmek. Bu çalışma prensibiyle aynı şekilde çalışan 3D yazıcı temelinde ham maddeyi kat kat ince bir uçla, modellendirilen cismi oluşturması.
Geleceğin buluşu olan 3D yazıcı aslında o kadar yeni bir buluş değil. 30 yılı aşkın bir süredir geliştirilen buluş bazı telif sıkıntılarından dolayı sadece bir kaç firma tarafından üretilip piyasaya çıkabiliyordu. 2009 yılına kadar 3D yazıcı patenti bir kaç firmanın elindeydi. Bu sayede bu yıla kadar büyük şirketlere 200 bin dolardan başlayan fiyatlara satıyorlardı. 2009’dan sonra bu patentin yasal olarak haklarının azaltılmasından dolayı birçok şirket bu buluşu üretmeye başladı. Bu sayede zamanında 200 bin dolara satılan makine şuan 2 – 3 bin dolara kadar düşmüş oldu.

3D yazıcıların ilk başlarda en yaygın kullanımı “Additive Manufacturing” olarak İngilizce’ye geçmişti. Türkçe karşılığı ise “eklemeli üretim” olarak sözlüğe geçmişti. 3D yazıcının adından da belli olduğu gibi temel mantığı eklemeli üretimdi. Bunu ise çok ince uçlu bir iğne sayesinde cismi kat kat işleyip UV ışınlarıyla katılaştırmasıydı.
3D Yazıcı Nasıl Çalışır
İnternette bu başlığı arattığınızda birçok teknik bilgiyle dolu yazılara ulaşabilirsiniz. Ancak bir bu yazıyı okuyanların akademik bilgiye sahip olmadıklarını düşünerek konunun en basit mantığını oturtup anlatmaya özen gösteriyoruz. Gelin bu yazıcının temel olarak nasıl çalıştığını gösterelim.
Yukarıda da dediğimiz gibi cihaza bir yazıcı gibi modeli tanımlayarak 3D yazıcının o modele bağlı kalarak ince ince kat kat çıktısını alıyoruz. Cihazın sahip olduğu 2 özelliği; ince uçlu enjekte eden makenizmasıyla bir de UV ışınları. Cihaz önce sıvılaştırdığı ham maddeyi kat kat işler. Sonra UV tarzı ışınlarla ince ince işlenen cisim katılaşır Bu temel mantığı aşağıdaki videoyu izleyerek anlayabilirsiniz.
İnce uçlu ham madde işleme mekanizması en basit örneği slikon tabancasına benzemektedir. Ham maddeyi eritip modellenilen cismi oluşturur ve ham maddenin hemen katılaşması, şeklinin bozulmaması için de UV ışınları kullanılır.
3D Yazıcılar Nerelerde Kullanılır
3D yazıcıların birçok türü vardır. Biz yukarıda anlattığımız türü de en yaygın kullanılan FDM’yi baz aldık. Bu tür yazıcılar plastik ham maddeyi eriterek işler.
Genel olarak plastik sanayisinde, mühendislik işletmelerinde, bilim enstitülerinde sıkça kullanılır. Özellikle mühendisler için üretilecek bir projenin öngörülen model bastırılarak mühendislere hem maliyet hem de proje kalitesi yönünden çok büyük katkı sağlar.
Son yıllarda ise ortaya atılan yiyecek üretme mantığı ise bilimsel olarak daha kesinleşmiş değil. Ham madde cihaza verildiğinde cihaz gıdayı aynı şekilde plastik madde işler gibi işleyebilir. Ancak bura da UV ışınları oldukça önemli. İşlenilen ve üretilen maddenin katılaşmasını UV ışınları haricinde nasıl bir mekanizmayla gerçekleştirilecek daha belli değil. UV ışınları da gıdalarda kullanılması gerçekten tehlikeli çünkü gıdanın DNA’sını bozup mutasyona sebep olabiliyor.
Sağlık sanayisinde de özellikle 2020 yılında Covid-19 salgının başlaması sebebiyle maske, eldiven gibi birçok sağlık malzemesi bu tarz yazıcılarla bastırıldı. Bu yazıcılar dünya da sıkça kullanıldı ancak ülkemizde de bazı kuruluşlar sahip oldukları 3D yazıcıları sağlıkçılara destek olmak için düşük maliyetlerde sağlık malzemeleri bastırmak için kullandı.
***
Benzer Yazılar