Bir web sayfası yöneticisi iseniz bir web sitesi yapımının ipuçlarını bilmelisiniz.

Web siteniz göze iyi hitap etmeli.

Çoğu kişi görselliğe önem verir. Zaman zaman web sitenizde grafikler kullanmalısınız. Web tasarımınız sade ve düzenli olmalı. Sade bir tasarımı herkes beğenebilir. En basit örneği olarak Google’ı verebiliriz. Fakat fazla grafikli tasarım yaparsanız ziyaretçi sitenize girdiğinde yükleme uzun sürer. Eğer arama motorlarından geldiyse yüklenmesini beklemeden geri gidip, başka bir sonuca tıklayacaktır. Bunun olmaması için sitenizin sayfalarının en fazla 100 KB olması hızlı yüklenmesini sağlayacaktır.

Ayrıca sitenizi aktif bir şekle getirmek için Javascript kullanabilirsiniz.Yerine göre javascriptler kullanırsanız sizin için avantaj olacaktır.Örneğin puanlanabilir bir sayfada ziyaretçinin puan verdiğinde başka bir sayfaya yönlendirerek ‘Oyunuz başarıyla değerlendirildi’  yazısını okutmak yerine bir Javascript ile oy verdiğinde bir alert (uyarı) penceresi açarak ‘Oyunuz başarıyla değerlendirildi’ şeklinde yapabilirsiniz.

Ve en önemli yerdeyiz: web sayfanızın içeriği.

Bu konuda titiz davranmalısınız.Sayfalarınızın içeriği alıntı veya kopya olmamalı.Eğer kendiniz yazarsanız ziyaretçileriniz diğer sitelerden farklı bir içerikle karşılaştığı için sizi tercih eder.Ayrıca bu Google’ın da hoşuna gider.Google sonuçlarında üst sıralara çıkmanızı sağlayan, Pagerank dediğimiz değerinizi yükseltmek için içeriğiniz size ait olmalı.

Web sitenizden kâr gütmeyin.

Sayfanızı reklamlarla doldurmanız ziyaretçilerin hiç hoşuna gitmez.Özellikle hiçbir ziyaretçi Pop-up reklamları sevmez.Sadece 1-2 tane 468×60 banner koymanız kararında olacaktır.Ziyaretçi sitenizi beğenmişse destek için reklama tıklayacaktır.

Sitenizi arama motorlarına ekleyin.

Ziyaretçiler büyük bir oranla arama motorlarından gelir.Sitenizi en tanınanlar başta olmak üzere bütün arama motorlarına kaydedin.Arama motorlarında iyi bir sonuç çıkarmanız için gerekli meta taglarını düzenleyin.Özellikle anahtar kelimeler konusunda dikkatli olun.Küçük bir not olarak ‘forum’ kelimesini açıklamalarınızda kullanmayın.Google bu kelimeyi sevmez.

Alan adınız akılda kalıcı olsun.

Eğer adı akılda kalırsa büyük ihtimalle sitenin içeriğini de ziyaretçinin aklında kalacaktır. Bu da bir daha aradığını bulmak için buraya geleceği anlamına gelebilir.

Etkinlikler düzenleyin.

Sitenize mesaj panoları (forumlar), toplist, e-posta listesi ve ziyaretçi defteri gibi kullanıcının da kendinden birşeyler eklemesini ve görüş belirtmesini sağlarsanız ziyaretçinin o sitede arkadaş edinmesini ve dolayısıyla siteye tekrar uğramasını sağlarsınız.Bunun yanında yarışmalar da düzenlemeniz yararına olacaktır.

Banner ve Link değişimleri yapın.

Link değişimleri sizin Google sıralamanızda yararlı olacağı gibi başka sitelerden de ziyaretçi kazanmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bannerlarınızın güzel görünmesine dikkat edin.

Sitenizin ana sayfasında bölümlerinizi tanıtın.

Ana sayfanızda diğer bölümlerinizi tanıtırsanız ziyaretçilerin girip-çıkmasını önleyerek biraz daha gezmesini ve siteden yararlanmasını sağlarsınız. Bu da siteyi ziyaretçinize sevdirir ve tekrar gelmesini sağlar.

Frame sistemi kullanmamaya çalışın.

Web sitenizi tamamen frameler üzerine yapmanız örneğin, menüyü ayrı framede, içeriği aynı framede yaparak kolaylık sağlayabilirsiniz. Fakat bu arama motorundan gelen ziyaretçilerin sadece içeriği görüntülemesini sağlar. Yani sitenizin tamamını görüntülemeyemediği için sitenizde fazla kalmaz ve ziyaretçinin tekrar gelmesini sağlayamazsınız.Ayrıca diğer web sitelerinden frame koymamaya dikkat edin. Koyduğunuz framelerin boyutu yüksek olursa sitenizin boyutunu arttırır. Bunun yanında framede virüs bulunursa başınız belada demektir.

Sitenizi toplistlere kaydedin.

Toplistlerde gezinen kullanıcıların web sitenize gelmesini sağlayabilir veya site sahipleri kontrol sırasında web sitenizi kullanabilir.Ve bu Google’ın sitenizi kolay bulmasına ve Pagerank’ınızın artmasına yardımcı olur.Dikkat etmeniz gerekenler daha çok ünlü (kaliteli) toplistlere kaydetmeniz ve bu işi abartmamanızdır.Sadece birkaç kaliteli topliste kaydetmeniz yararına olur.Kesinlikle hit makinesi kullanmayın!

Son olarak sitenizde gerekmedikçe ses, flaş (Flash) ve Applet dosyaları kullanmayın.Bunlar sayfanızın geç yüklenmesine sebep olacağı gibi ziyaretçileriniz bunları beğenmeyebilir.Ayrıca sayfalarınızı kategorilendirirseniz ziyaretçileriniz aradıklarını daha iyi bulacaktır.

3 YORUMLAR

  1. aslinda googledeki degeri yuksek olan toplistlerde arama sonuclarinda daha cok cikmaktadir, bir nevi toplist sitesinden ziyaretci gelmese bile goole ile o toplist sayfasina ulasilabilir :)

  2. Örnek olarak acemi webmasterları verebilirim.Çoğu acemi webmasterlar sayfalarını hazır kodlarla yapar.Her zaman farklı siteler bulmaya çalışarak farklı kodlar edinirler.Onlar için toplistler iyi kaynak olabilir.Bir toplistte webmaster kategorisini incelerler.Tabi bu konuda Google’ın da yararı var.Onun için ünlü olan toplistlere kaydetmemiz gerektiğini de söyledim.

    Yorumlarınız için teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.